Menu

ZILVER Grand Prix Den Haag

Donderdag 15 november ben ik met de auto richting Den Haag gegaan voor de Grand Prix die hier gaat plaatsvinden. Na twee goede toernooien, is het nu de tijd om in eigen land te gaan judoën. Als een van de ambassadeurs van het toernooi judo ik zaterdag 17 november mijn wedstrijden.

De loting was donderdag 15 november al bekend gemaakt. Net als in Abu Dhabi, begin ik als tweede geplaatste aan het toernooi. De Iraniër Mollaei doet namelijk ook mee. Vorig jaar verloor ik de wedstrijd om brons van hem. Voorlopig hoef ik nog niet tegen hem te judoën want in de eerste ronde treed ik aan tegen de Zweed Robin Pacek.

Volle concentratie

Tegen de Zweed Pacek heb ik al twee keer eerder gestaan en beide partijen verloren. In augustus heb ik bij de Grand Prix van Budapest mijn partij om brons van hem verloren. Een lastige tegenstander dus, maar drie keer is scheepsrecht dus dit ga ik laten zien!

Na een lange tijd wachten is het moment daar dat ik de mat op mag voor mijn eerste partij. Het publiek maakt een hoop kabaal als ik kom aangelopen. Na twee minuten krijgt Pacek een shido voor een pakkingsfout. Ik blijf bij mijn plan en hou controle. Na minuten krijgt hij zijn tweede shido. Wij weten beiden niet tot scoren te komen en gaan de golden score in. Uiteindelijk krijgt hij ook zijn derde shido. De eerste partij is binnen en drie keer is dus scheepsrecht!

De Wit (NED) - Pacek (SWE)

In mijn tweede partij treed ik aan tegen de Spanjaard Igor Herrero. Een clubgenoot van de Spanjaard waar ik in Abu Dhabi tegen heb gejudood. Tijdens mijn vakantie in Valencia heb ik ook met deze Spanjaard getraind. Hij heeft nog geen resultaten op dit niveau, maar voor mij dus niet onbekend. In de partij neem ik al snel de controle en kom na 2 minuten op voorsprong met een Waza-ari. Deze wedstrijd kom ik niet in gevaar. Met nog minder dan 1 minuut op de klok weet ik de partij op mijn naam te zetten. Ik scoor met een o-uchi-gari een Ippon. Door naar de kwart finale tegen de Fransman Nicolas Chilard.

De Wit (NED) - Herrero (ESP)

Tegen de Fransman heb ik nog niet eerder gejudood. In de voorronden heeft hij de Surinamer Abas, de Georg Rekhviashvili en de Pool Szwarnowiecki verslagen. Deze partij lijk ik snel op mijn naam te schrijven. Na 52 seconden neem ik een actie van hem over en scoor ik een Ippon. Helaas wordt deze score teruggebracht naar een Waza-ari. Snel schakelen en verder met deze partij. Met een o-uchi-gari in de laatste halve minuut weet ik de partij alsnog met een Ippon te winnen. Door naar de halve finale tegen de Duitser Dominic Ressel.

De Wit (NED) - Chillard (FRA)

Dominic Ressel is een lastige tegenstander. Ik ben hem pas twee keer eerder tegengekomen. Dit is in 2016 geweest bij de European Open in Sofia en de Grand Prix van Düsseldorf. Tijdens de Grand Prix heb ik de wedstrijd niet gejudood door een blessure. In 2017 werd hij de tweede bij het Europees Kampioenschap en in Baku heeft hij een vijfde plaats gehaald bij het Wereld Kampioenschap. Verder heeft hij al verschillende IJF-medailles gewonnen. Dit gaat een spannende partij worden!

De Wit (NED) - Ressel (GER)

In de reguliere tijd komen wij allebei niet tot scoren. Ressel krijgt twee shido’s en ik een shido. Later in de golden score komt er een shido bij voor mij. Het staat dus 2-2. Nu kan de laatste shido de beslissing gaan maken, als die gegeven wordt. Maar na drie en een halve minuut in de golden score gooi ik hem in een Ippon. Door naar de finale die ik mag judoën tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov. Ivanov heeft al een sterk toernooi gedraaid, en onder andere de wereld kampioen Mollaei verslagen.

De Wit (NED) - Ressel (GER)

Na een lange pauze is het dan eindelijk tijd voor mijn finale. Wat een publiek is er voor mij gekomen. Er hangt zelfs een spandoek met GO FRANK in de zaal. Een wedstrijd in eigen land brengt wel een andere spanning met zich mee, want je wilt de mensen laten zien waarvoor ze gekomen zijn.

In een hele spannende finale kom ik na twee en een halve minuut op voorsprong met een Waza-ari. Maar door deze voorsprong is het nog niet gezegd dat goud binnen is. Voor Ivanov is het nu alles of niets, door zijn aanvallende judo en stevige grip krijg ik twee shido’s. En dan met nog 20 seconden op de klok gooit hij mij in een Waza-ari en pakt mij in de houdgreep. Na een sterke dag kan ik mij en het publiek helaas niet belonen met een gouden medaille, maar moet ik genoegen nemen met het zilver.

Ivanov (BUL) - De Wit (NED)

Natuurlijk is dit een grote teleurstelling voor mij, maar alsnog ben ik heel erg trots op mijn judo van deze dag. Ik heb enorm hard gevochten en ook heel erg genoten van het publiek. Iedereen die voor mij aanwezig was wil ik nogmaals bedanken voor het aanmoedigen.

Podium Den Haag

Vandaag (maandag 19 november) ben ik vertrokken naar Azië waar ik tot 17 december zal verblijven. De eerste stop is in Osaka (Japan). Hier ga ik zaterdag 24 november de mat op voor de Grand Slam van Osaka. Vervolgens vlieg ik maandag 26 november verder naar Tokyo om hier te trainen en mij voor te bereiden op de Masters. Op woensdag 12 december vlieg ik naar mijn laatste stop, Guangzhou in China. Hier stap ik op zondag 16 december de mat op voor mijn laatste toernooi van 2018, waar alleen de beste 16 judoka’s van de wereldranglijst mee mogen doen.

Maar nu eerst op naar de Grand Slam van Osaka!