Menu

Zevende Grand Slam Osaka

Maandag 19 november ben ik vertrokken naar Osaka voor de Grand Slam die hier gaat plaatsvinden. Voorheen was de Grand Slam in Tokyo maar dit jaar is het toernooi dus in Osaka. Na een lange reis, met een tussenstop in Taipei, kom ik vermoeid aan in het hotel. De voorbereidingen gaan nu beginnen.

Donderdag 22 november vindt de loting plaats. Als de eerst geplaatste begin ik aan het toernooi met een vrijlot. In de tweede ronde zal ik moeten judoën tegen de Chillard (FRA) waar ik vorige week in Den Haag nog de kwartfinale van won of tegen Del Obre Cortorreal (DOM) waar ik op het Wereldkampioenschap mijn eerste partij van verloor. Beide sterke tegenstanders dus ik mag aan de bak.

Zaterdag 24 november is het dan zover. Het toernooi begint hier om 11.00 maar Nederlandse tijd is het dan 3.00. Mijn familie staat die nacht vroeg op om mij te volgen. De Fransman Nicolas Chillard wint de eerste ronde, dus dat is mijn tegenstander.

Ik stap de mat op tegen Chillard (FRA) en neem gelijk de controle. Tijdens de wedstrijd kom ik niet in gevaar. Na twee en een halve minuut score ik een Waza-ari. Deze score hou ik vast en sleep zo de eerste partij binnen.

De derde ronde mag ik gaan judoën tegen de Georgiër Nugzari Tatalashvili. Deze judoka heeft al veel resultaten in de klasse onder 73 kilogram neergezet. Hij heeft al meerdere IJF-medailles bemachtigd. Bij de Grand Slam van Parijs heeft hij net als ik een derde plaats gehaald. Zelf heb ik nog nooit eerder tegen hem gestaan. In de partij neem ik gelijk de controle over hem. Ik voel mij sterk en zorg ervoor dat hij binnen een minuut de eerste shido krijgt voor passiviteit. Ik blijf in mijn spel en gooi hem na drie minuten met een sutemi in een Waza-ari. Ik incasseer nog twee shido’s voor passiviteit in de laatste 10 seconden en win zo mijn partij. Door naar de kwartfinale tegen de Japanner Takeshi Sasaki.

Tegen deze Japanner heb ik nog nooit eerder gestaan, maar hij heeft wel al twee goede resultaten neergezet afgelopen jaar. Hij werd tweede bij de Grand Slam in Ekaterinburg (RUS) en kampioen bij de Grand Prix in Hohot (CHN). De Japanner is een stuk kleiner dan mij en komt er na een halve minuut onder met een schouderworp. Waza-ari score voor hem en voor mij dus werk aan de winkel. Hij weet een minuut later nog een keer tot score te komen. Twee keer een Waza-ari betekent een Ippon en dus verlies ik deze partij. Door naar de herkansing tegen de Portugees Egutidze of de Japanner Nagase.

Wat ik niet verwacht had gebeurd: Egutidze wint van Nagase en ik mag dus judoën tegen de Wereldkampioen en de kampioen van de Masters van 2015. Verder heeft hij al meerdere Grand Slams gewonnen. Voor Nagase is dit weer het eerste toernooi na een periode van blessureleed. Een keer eerder heb ik tegen hem gestaan. Tijdens de Grand Slam van Baku in 2016 heb ik een goede partij tegen hem gedraaid die ik toen nipt verloren had. Vandaag ben ik gebrand om te winnen.

In de reguliere tijd krijgt Takanori Nagase (JPN) twee shido’s voor passiviteit. In de Golden Score zet hij dus meer druk, want als hij nog een shido krijgt dan win ik de partij. Na een halve minuut krijg ik een shido. Even later zet hij een O Uchi Gari in en scoort daarmee een Waza-ari.

Vandaag helaas geen medaille maar wel een zevende plek bij de Grand Slam van Osaka. De komende weken blijf ik in Japan om hier te trainen met de wereldtop. Wij vertrekken naar Tokyo om daar te trainen. Vanuit Tokyo vlieg ik naar Guangzhou waar ik op zondag 16 december mijn laatste toernooi van 2018 ga judoën.

Kano