Menu

Vijfde plaats Grand Slam Baku

Wat een spectaculaire dag voor Frank de Wit bij de Grand Slam van Baku, maar wat een deceptie bij de afloop. De Wit vocht een unieke partij tegen wereldkampioen Takanori Nagase en leidde de wedstrijd na twee minuten riant met wazari. Maar de Wit deed zichzelf tekort door vijf seconden voor tijd de voorsprong weg te geven door Nagase door te laten komen, en eveneens een wazari op de borden kreeg.

In de golden score was het de Japanner die de finale plaats wist te behalen door drie aanvallen te plaatsen, weliswaar zonder succes, maar De Wit was leeggelopen en kreeg een straf voor impassiviteit. De internationale judo wereld smulde echter van de niets ontziende lef van de Heemskerker, maar dat hielp De Wit uiteindelijk niets, hij wist dat hij het uit handen gegeven had.

De dag begon echter goed, tegen de Poolse kampioen Jakub Kubieniec die met zijn team brons won op het EK teams. Maar na drie minuten in de partij zette De Wit met zijn lange benen de poorten open met diverse aanvallen op de benen wat leidde tot het echte gat, goed voor ippon.

Daarna een zege op de Moldaviër Dorin Gotonoaga, al begon de Wit met een wazari achterstand in de eerste minuut. Die eerste minuut was dan ook de laatste minuut want de Wit wachtte zijn eerste de beste kans af op de Moldaviër met ippon naar de grond te trekken.

Zijn kwart finale partij tegen de Georgiër Avaliani was moeizaam maar wel onder controle en met twee straffen minder bleef De Wit in het toernooi. Daarna volgde die wereld partij tegen wereldkampioen Nagase. Kijk hieronder hoe die partij zich ontwikkelde.

In de strijd om het brons tegen zijn generatie genoot Ivan Felipe Silva Morales uit Cuba ging De Wit wederom aan de leiding maar ook daar was het alles of niets en counterde Silva met een vol punt. De Silva is een concurrent als het gaat om de Olympische kwalificatie. Maar de rest van de concurrentie werd op achterstand gezet en de papieren worden steeds beter. Baku was Leerzaam maar uiteindelijk stond de Nederlander met lege handen.

De Wit tegen Nagase

“Helaas weer net naast het podium geëindigd op de Grand Slam van Baku, mezelf echt te kort gedaan in de halve finale tegen de regerend wereldkampioen … Maar knop om en focus weer op het laatste kwalificatie toernooi van de Olympische kwalificatie volgende week in Kazachstan!”

In Almaty is het volgende toernooi van 13-15 Mei, de Grand Prix met een laatste kans op punten.