Menu

Vijfde plaats Grand Prix Budapest

Donderdag 9 augustus ben ik vertrokken naar Budapest voor mijn laatste Grand Prix als voorbereiding op de wereldkampioenschappen. Op zaterdag 11 augustus heb ik gestreden om de medailles in de arena waar ik vorig jaar nog een zevende plaats behaalde op de wereldkampioenschappen. Momenteel ben ik volop in voorbereiding voor het wereldkampioenschap in Baku, dus een mooi moment om te kijken hoe ik ervoor sta.

 Door een vrijlot in de eerste ronde, stap ik rond 11:00 de mat op voor mijn eerste wedstrijd tegen M. Abdelaal (EGY). Hij is de regerend Afrikaans kampioen en heeft net als ik in 2016 de Olympische mat betreden. Ook heeft hij op de Judo World Masters een derde plaats behaald, maar dan in 2016. Dit is vooraf gezien dus een lastige partij. Tijdens de wedstrijd krijgt de Egyptenaar twee bestraffingen waardoor hij risico moest gaan nemen want bij een derde straf wordt hij gediskwalificeerd. Snel hierna maakte de Egyptenaar een actie die ik overnam: Ippon en door naar de volgende ronde tegen Gandia uit Puerto Rico.

In de derde ronde neem ik het op tegen A. Gandia (PUR). Tijdens de Grand Slam van Tokyo in 2017 heb ik al van deze jongen gewonnen. Toen wist ik deze partij te winnen met drie shido’s. Na anderhalve minuut zet ik Gandia (PUR) weer op een straf voor passiviteit. Ik voel mij sterk en de trainingsuren hebben hun vruchten afgeworpen. Want na twee en een halve minuut weet ik deze partij te winnen op ippon. Door naar de kwart finale waar de Israëliër Muki mij te wachten staat.

In de kwartfinale neem ik het op tegen S. Muki (ISR). Na zijn overstap uit de klasse onder 73 kilogram heb ik al een keer tegen hem gestaan in Abu Dhabi. In eigen land wist hij in april de Europese titel te winnen. Een goede graadmeter voor de wereldkampioenschappen met deze sterke tegenstander. Binnen een minuut kom ik op achterstand met een waza-ari. Vervolgens maak ik een ippon, die helaas wordt teruggedraaid omdat de worp buiten de mat was ingezet. Na drie bestraffingen voor Suki (ISR) weet ik de kwart finale alsnog te winnen en plaats mij voor de halve finale. In deze partij zal ik aantreden tegen de Japanner Kohara.

In de halve finale neem ik het op tegen K. Kohara (JPN). Dit jaar heeft hij al een bronzen medaille gewonnen op de Grand Prix in Tunis. Het was een gelijk opgaande partij waar ik in de reguliere tijd twee straffen voor kwam. In de Golden Score komen wij gelijk met twee tegen twee straffen. Vervolgens maak ik een grote actie die helaas wordt overgenomen: ippon en een finaleplaats voor Kohara, ik moet daarom voor de partij om brons gaan judoën.

In de partij om brons mag ik het opnemen tegen de Zweed Pacek. Een bekende voor mij, twee jaar terug verloor ik hier op het Europees Kampioenschap al van om brons. In het begin krijgen wij beiden een bestraffing. Later krijgt R. Pacek (SWE) een tweede straf voor passiviteit. Als hij nog een bestraffing krijgt dan is de partij sowieso klaar, hij moet dus risico nemen. Helaas scoort hij hierdoor een ippon en eindig ik vandaag met lege handen. Een vijfde plaats is het hoogst haalbare.

Op naar het wereldkampioenschap in Baku (AZE). Eerst zal ik mij nog gaan voorbereiden tijdens het OTC Minsk en de rest van de trainingen zullen plaatsvinden op Papendal.

Hieronder nog een kleine compilatie van de punten die ik deze dag gescoord heb