Menu

Vijfde plaats Grand Prix Almaty

Een bewogen dag voor Frank de Wit bij de Grand Prix van Almaty. Wat begon met een hoogtepunt eindigde met lege handen. Het was en zware dag met vijf duels: “één verkeerde pakking en je wordt afgestraft.”

Te beginnen bij de opwarmpartij tegen Aziz Kalkamanuly, het was de Kazach die een halve minuut voor tijd nog leidde met een yuko, maar Kalkamanuly had drie straffen opgelopen, tijd om het gaatje op te zoeken. De Wit haakte in voor zijn ko-soto en combineerde naar links met een schitterende offerworp voor een ippon. Dat gaf De Wit de kans om tegen de voormalig wereldkampioen uit te komen, Loic Pietri, terug van weggeweest.

Pietri scoort bijna overal wij hij start, dat is zijn trademark. Maar Pietri stond binnen een minuut niet al te stabiel en De Wit vond zijn gaatje. Nog binnen een minuut lag de gerenommeerde Pietri, totaal uit balans, op zijn rug. Frank besteedde aan deze unieke overwinning niet te veel aandacht. Afgroeten en weer door.

In de derde ronde stuitte De Wit op Owen Livesey, ook een concurrent. Na twee minuten zette De Wit zijn trademark ko-soto in en keek nog even naar de scheidsrechter of het geen ippon was, maar als hij dan toch in oseikomi lag, dan maar even doorgaan. Livesey had geen schijn van kans, en uiteindelijk werd de ippon alsnog gegeven.

Om de halve finale te bereiken moest Ivan Felipe Silva Morales worden verslagen, deze keer wel, want vorige week liet De Wit zich de kaas van het brood eten. Maar ook deze keer verliep niet goed. In dit geval kwam hij op achterstand met een yuko en na twee minuten zette de Heemskerker zijn ko-soto niet goed in en Ivan Silva nam direct over met een linkse , eigenlijk slechte, uchimata, ippon. Dat was even incasseren.

Zijn eerste repechage wedstrijd hoefde De Wit niet uit te komen omdat Sobirov geblesseerd was, een buiging en op voor brons tegen Vladimir Zoloev die deze dag opviel met sterk tilwerk.
Na tweeënhalve minuut in de wedstrijd had Zoloev twee straffen op het bord en zag Zoloev de kans door te komen met zijn linkse ko-soto, die De Wit met volle overtuiging op zijn rug draaide.
De Wit hoort met vier maal een vijfde plaats en prachtige medailles bij de Grand Slam in Parijs en Grand Prix in Zagreb bij de top, de vooruitgang is immens en iedereen ziet het. De Wit liet zijn concurrenten wederom achter zich en ziet het er goed uit voor Rio.

De Wit tegen Loic Pietri

Frank vanuit Kazachstan: “Het ziet er goed uit, het was gewoon een zware dag, en het mentaal niet eenvoudig na die kwart finale, dan moet de knop weer om en één verkeerde pakking wordt direct afgestraft. Ik kan ook kleine finales winnen, dat heb ik al die keren hiervoor ook gedaan.”

Hoe verliep de dag U81kg, bekijk de video