Menu

Vijfde plaats EK Warschau

Frank de Wit is vijfde geworden op het EK in Warschau. Dezelfde positie als vorig jaar, maar stond stond Frank er wat anders voor, nu dus gemengde gevoelens. In de strijd om het brons werd verloren van Aslan Lappinagov uit Rusland.

Toch begon Frank goed aan de dag. De als tweede geplaatste judoka kwam in de klasse to 81kg als eerste uit tegen de voormalig wereldkampioen junioren (2013) Antonio Esposito uit Italie. Een wedstrijd met veel straffen en de derde was dodelijk voor Esposito die bij zijn derde werd gediskwalificeerd.

Frank_de_Wit

In de tweede ronde volgde de Armenier Andranik Chaparyan die het iets langer volhield maar toch voor tijd eraf moest door zijn derde straf. Op weg naar de volgende ronde stond de Kroaat Dominik Druzeta op de lijst. Ook hij was in goede doen, maar het weerhield De Wit er niet van om met ippon de wedstrijd al snel te beslissen. Geen vuiltje aan de lucht en de halve finale was bereikt die in op vrijdagmiddag werd afgewerkt.

Frank_de_Wit

Alan Khubetsov uit Rusland is de nummer acht van de wereld en hij heeft aangetoond gevaarlijk te zijn met enkele internationale overwinningen. De Russen doen het sowieso goed in deze klasse waarin Olympisch kampioen Khasan Khalmurzaev ontbrak. Hij is ook de regerend kampioen dus iemand zou de titel overnemen. Frank ging dat niet worden, want al na een goede minuut liet hij zich verschalken door Khubetsov met een heupworp. De Wit naar de strijd om het brons stuurde.

Frank analyseert: “Tot de halve finale ging het allemaal volgens plan en won ik ook. In de halve finale wist ik dat het een lastige wedstrijd ging worden maar ik begon goed. De pakking was goed maar helaas maakte ik te vroeg een worp en verlies ik die wedstrijd.”

Frank_de_Wit

Aslan Lappinagov was de tweede Rus in dit gewicht. De Rus kreeg een straf en De Wit probeerde van alles maar kwam niet tot scoren. Beide judoka’s kregen een straf maar De Wit domineerde. Een halve minuut voor tijd ging Lappinagov door op de grond maar nog altijd geen score. In de golden score ging De Wit de fout in met een offerworp maar Lappinagov viel op de Wit en kwam plotseling in een riante positie voor oseikomi (houdgreep) en lachte zich een weg naar de overwinning, niet heel sjiek, maar het brons ging naar Rusland.

Frank_de_Wit

De wedstrijd om brons ging de partij eigenlijk helemaal volgens plan. De Rus had twee straffen en voelde ik aan dat hij erg moe was. Helaas kwam ik na een eigen worp direct in een houdgreep terecht waar ik niet meer uitkwam.”

Frank_de_Wit

“Jammer dat ik het goede gevoel wat ik tijdens de wedstrijddag had niet in een medaille heb uit kunnen benutten. Wel heb ik weer laten zien dat ik met de beste van Europa mee kan en dat geeft weer een positief gevoel voor de komende toernooien.”