Menu

Prestaties van Frank de Wit

Frank de Wit won al op zijn twaalfde zijn eerste Nederlandse titel, in 2008 werd Frank eerste bij het NK U15 in Eindhoven in het gewicht U42kg, zeg maar de helft van nu. Met het team van Ben Rietdijk won hij de Nederlandse titel voor jeugdteams U17 jaar. Na zilver in 2009 werd in 2010 de NK U15 verlengd. Met een aanloop in 2010 en 2011 (zilver) werd in 2012 de cadetten U17 jaar winst gepakt in Tilburg. Inmiddels bij Kenamju werd met het team wederom een team titel gewonnen. In dat jaar deed De Wit mee aan het EK U18 in Montenegro waar hij vijfde werd tot 73kg. Voor 2013 stond hetzelfde recept op het menu, maar dan tot 81kg met een NK U18 en de nationale team titel, maar viel Frank toch vooral internationaal op met een tweede plaats bij het EK U18 in Tallinn, gevolgd door brons bij het European Youth Olympic Festival (EYOF) in Utrecht.

Nog geen maand later volgt het WK voor cadetten in Miami, dat levert zilver op, tweede van de wereld, met bekende jongens achter zich zoals Mikhail Igolnikov die zowel Europees als EYOF kampioen was.
In 2014 begon De Wit serieus mee te draaien in de European Cups voor junioren wat resulteerde in brons in Coimbra, zilver in St. Petersburg, brons in Deva (ROU) en ten slotte goud in Wroclaw (POL) wat de voorbereiding was op de Youth Olympic Games in Nanjing. Weer was het de Rus Igolnikov die het goud pakte maar De Wit pakte Olympisch brons, bij Spelen die vergelijkbaar zijn met de grote Olympische Spelen. Al verliep het EK U21 wat teleurstellend met een vijfde plaats in een sterk veld, Frank deed goed mee in December bij de European Club Championships waar even gevoeld kon worden aan de wereldtop, o.a. tegen wereldkampioen Avtandil Tchrikishvili (GEO), een mooie team afsluiting met zilver voor Kenamju.

In 2015 ging het allemaal nog wat harder met kansen bij de senioren, en die werden volop benut. In februari werd het Belgisch Open de eerste zege, een opwarmer voor zijn European Open debuut in Sofia, vijfde, best okay. Daarna snuffelen aan de Grand Prix van Dusseldorf met twee potjes winst. Ondertussen bij de junioren nog medailles pakken in Coimbra en even later goud in Kaunas.

In maart een pittig duel bij de Grand Prix in Samsun tegen Khalmurzaev, verlies maar de kennis wordt in mei benut in Zagreb’s Grand Prix. De Wit draait zes volwassen potten en eindigt als derde, super prestatie. Winst ondermeer op de Amerikaan Travis Stevens die erg onder de indruk was van zijn talent. Eind mei wordt er brons behaald in Cluj, Roemenië na vijf duels met vergelijkbaar kaliber.

De Grand Prix in Budapest wordt verloren tegen Hongaarse thuis judoka Attila Ungvari. De verrassing is een uitnodiging voor het WK in Astana, een mooie ervaring, al wordt er in de eerste ronde geloot tegen de wereldkampioen, een maatje te groot is Tchrikishvili die zelf zijn titel niet kan verlengen.

In September is Frank nog altijd in goede vorm bij het EK voor junioren. De 19-jarige wordt Europees kampioen in een verrassend toernooi, het pakt goed uit. Een druk programma met een vijfde plaats bij de European Cup in Glasgow, en wederom winst op de ervaren Italiaan Ciano. Dat alle verlies zijn nut heeft blijkt in Parijs, de Grand Slam, het belangrijkste toernooi op aarde, op het WK en Spelen na. Daar slaat Frank zijn slag, alleen verlies op de latere winnaar Sobirov maar goed terug gekomen in de herkansingen, brons in de mooiste judo venue ter wereld met 13,000 man judo liefhebbers. Amour!

Als toetje volgt het WK voor junioren, vorig jaar dus een deceptie in Miami, nu een apotheose. De wereldtitel volgt na vijf gewonnen duels, Frank is de trots van Nederland in het bij zijn van zijn familie.

Na een korte pauze gelijk door met het absorberen van ervaring, nog altijd in Abu Dhabi is de Grand Slam waar zijn oude WK opponent Krieber-Gagnon (CAN) wordt verslagen, toch wel lekker als revanche, maar na twee gewonnen duels verliest De Wit in de achtste finale, moe maar zeer voldaan.

Volg het gedetailleerde nieuws van Frank de Wit!