Menu

GOUD Grand Slam Parijs

Frank de Wit heeft zichzelf een daverende verjaardags-verrassing bezorgd. De nog 20 jarige Arnhemmer heeft de belangrijkste Grand Slam van het jaar in Parijs op zijn naam geschreven, een plaats die alleen voor de groten der aarden is weggelegd.

In een veld van 36 mannen won De Wit zijn vijf duels op rij. Op weg naar de top 20 in de wereld zal deze overwinning hem enorm helpen in toekomstige plaatsingen. De Wit is de dertiende Nederlander ooit die het grootste toernooi ter wereld wint.

Frank de Wit Parijs

Na het toernooi brak dan ook de gekte los met vele felicitaties, interviews en een feestje voor deze stunt. Maar voor de camera’ s van de IJF kon de Wit het nog prima analyseren.

Guillaume Elmont, zijn illustere voorganger U81kg won het toernooi maar liefst twee maal in 2005 en 2007. De Wit is de jongste Nederlandse man die in Parijs wint. Wim Ruska was in 1971 de oudste Nederlander op zijn dertigste.

De Wit Parijs

In de schitterend verbouwde judo Arena liet De Wit zich van zijn beste kant zien. De Luxemburgse Mongoliër Bilgee Bayanaa werd rap opzij gezet in de eerste ronde, gevolgd door Emmanuel Lucenti, een ervaren Argentijn die ook op de Spelen in actie kwam.

Tegen de sterke Mongoliër Dagvasuren Nyamsuren had De Wit alle tijd nodig en in de golden score maakte De Wit het verschil.
In de halve finale stond de Brazilian Yudi Santos tegen de Wit, maar De Braziliaan had de videos niet al te goed bekeken, want de lange De Wit nam de Braziliaan bij de eerste de beste poging over en was verzekerd van de finale.

Zebeda Rekhviashvili was de verrassing die uit de bus kwam. De Georgier had de sterke Bulgaar Ivaylo Ivanov verslagen en daarmee stonden alle alarmbellen aan bij De Wit. In de reguliere tijd ging het gelijk op, in de extra tijd maakte De Wit het verschil en kreeg Rekhviasvili op zijn zij, genoeg voor de eindzege in Parijs.

Een geweldige prestatie die door veel judo fans werd opgepikt. Morgen nog even uitgebreid vieren. #21