Menu

GOUD Grand Prix Tiblisi

Woensdag 27 maart ben ik afgereisd naar Tiblisi voor de Grand Prix. Nadat ik tevreden kon terugkijken op de Grand Slam van Ekaterinaburg was ik gebrand om hier verder te werken om mijn vorm weer helemaal terug te krijgen. In weer een sterk deelnemersveld, ook de Georgiër waar ik in Rusland van verloor, begon ik als eerst geplaatste. Wel ben ik een plaatsje gedaald op de WRL. De Israëliër Muki won het toernooi in Ekaterinaburg en is mij daarom voorbij gegaan, tijd om hier dus weer verandering in te gaan brengen.

De loting was 28 maart al bekend. Met een vrijlot in de eerste ronde mag ik in de tweede ronde aantreden tegen de Zweed Victor Busch of de Kazach Kazhymukan Oteuliyev. Beide judokas hebben nog geen grote resultaten behaald. Door de winst van de Kazach mag ik dus aantreden tegen Oteuliyev. Tijdens de pot neem ik meteen het initiatief maar zonder te veel risico. Ik kan hem goed controleren en win zo mijn pot met drie shido’s binnen 3 minuten. Door naar de derde ronde tegen de Duitser Hannes Conrad.

Conrad heb ik nog nooit eerder tegen gestaan. De Duitse ploeg heeft nog veel andere judoka’s in mijn categorie dus hij krijgt niet vaak de kans om af te reizen naar de grotere toernooien. Ik zet mijn goede vorm door en kom niet in gevaar. Al snel kom ik een Waza-ari voor door een Sode Tsurikomi Goshi. Ik blijf het initiatief houden en gooi hem na 2 minuten in een Ippon door een tilworp. Door naar de kwartfinale.

In de kwartfinale judo ik tegen de Wit-Rus Yunus Bekmurzaev, weer een onbekende voor mij die niet hoog staat op de WRL. Maar deze judoka’s moet je niet onderschatten dus ik zet mijn goede judo van vandaag door. Al snel krijgt hij 2 shido’s door uit de mat te stappen en het gevecht niet aan te gaan. Binnen anderhalve minuut gooi ik hem met een Ko Soto Gake in een ippon. Door naar de halve finale tegen de Fransman Alpha Oumar Djalo. Hij won in de voorrondes al van de Italiaan Esposito en de Canadees Valois-Fortier, niet de mindere namen.

De Fransman Djalo werd vorig jaar tweede bij de Grand Sam van Dusseldorf en werd zevende bij het Europees Kampioenschap. Ook is het een judoka die erg druk is en het gevecht aangaat. Binnen 15 seconden kom ik al op voorsprong door een Waza-ari te scoren met een sutemi. Dit is nog niet genoeg om de partij te winnen. Ik blijf mijn pakking goed maken en zo komt hij niet helemaal in zijn eigen spel. Wel maak ik tactische aanvallen zodat ik niet overgenomen kan worden. Uiteindelijk krijgt Djalo zijn derde shido en zo win ik de partij met Ippon. Door naar de finale!!

In de finale treed ik aan tegen de Duitser Timo Cavelius. Hij is een jaar jonger dan mij, 22 jaar en komt nog maar net kijken bij de senioren. Bij de Grand Slam van Dusseldorf eindigde hij al als zevende. Tijdens het toernooi heeft hij al van goede judoka’s gewonnen zoals de Pool Szwarnowiecki, de Georgiër Grigalashvili en de Portugees Egutidze. Nadat ik nu 1,5 jaar geen gouden medaille heb gewonnen, was ik gebrand om te winnen. Door tactisch te judoën en zelf het initiatief te nemen krijgt de Duitser twee shido’s in de reguliere tijd. Verder in de Golden Score die bepalend zal zijn in deze finale. Na 40 seconden in de Golden Score ontwijkt Cavelius het gevecht en krijgt daarom zijn derde shido. Ippon voor mij en dus een mooie GOUDE medaille!

Op naar twee weken trainen in Brazilië.

Hieronder nog twee interviews na mijn winst: