Menu

BRONS Masters Guangzhou

Zondag 16 december was het dan eindelijk zover, mijn laatste toernooi van 2018. Na een maand in Azië te zijn geweest was het dan ook bijna tijd om weer naar Nederland te gaan. Maar eerst tijd om als tweede geplaatste te beginnen aan het toernooi. Aan de Masters mogen de beste 16 van de wereld meedoen en een judoka van het organiserende land. Een sterke bezetting dus op dit toernooi.

 De loting was vrijdag 14 december al bekend. Met een vrijlot in de eerste ronde, mag ik in de tweede ronde aantreden tegen de Braziliaan Eduardo Yudy Santos. Vorig jaar won ik op de Masters mijn partij om brons van hem met Ippon. De partij loopt niet zoals ik wil. Na 40 seconden raak ik geblesseerd aan mijn knie. Stoppen gaat geen seconde door mijn hoofd, ik ga deze partij winnen. Na twee minuten kom ik op achterstand met een Waza-ari. De Braziliaan gaat over in verdedigen. Uiteindelijk weet ik hem na drie minuten in een Ippon te gooien en ga zo door naar de kwartfinale tegen de Turk Vedat Albayrak.

Albayrak is een tegenstander die niet te onderschatten is met zijn derde plek op het WK in Baku en een vijfde plek op de WRL. Ook behaalde hij op de Grand Slam van Osaka een derde plaats. Met een ingetapede knie stap ik de mat op. Na een halve minuut zet ik een Gharabelli in en Albayrak beland op zijn rug. Ippon voor mij en door naar de halve finale.

In de halve finale treed ik aan tegen de Rus Aslan Lappinagov. Hij behaald vorig jaar een zilveren medaille tijdens de Masters toen ik derde werd. Ook werd hij derde bij de EK in Tel Aviv. In een gelijk opgaande partij lukt het mij niet om tot scoren te komen. Halverwege de partij krijg ik een Waza-ari tegen. Het lukt mij niet om de score terug te halen. Op naar de partij om brons.

Voordat ik de mat op mag voor mijn partij om brons moet ik twee uur wachten. Door veel steun van mijn coach Benito Maij en fysio Cynthia Bos word ik klaargestoomd voor deze partij. Om brons mag ik aantreden tegen de Belg Matthias Casse. Nooit eerder heb ik in een wedstrijd tegen hem gestaan. Tijdens de Grand Slam in Abu Dhabi heeft hij een zilveren medaille gewonnen. Momenteel staat hij op de achtste plaats van de WRL.

Casse (BEL) - De Wit (NED)

Na een gelijk opgaande strijd gaan wij de Golden Score in. Het staat 1 – 1 met shido’s. In de Golden Score krijgt de Belg een tweede shido voor passiviteit. Ik hou de controle en op het juiste moment sla ik toe met een Ko-soto-gake. Ik scoor een Ippon en win hiermee een bronzen medaille.

Casse (BEL) - De Wit (NED)

Als ik de mat afstap besef ik wel dat ik voorlopig uitgeschakeld ben. Wel ben ik heel trots dat ik deze laatste medaille van het jaar nog binnen heb kunnen slepen.

Derde Masters 2018

Na een lange terugreis ben ik direct doorgegaan naar het AMC voor een onderzoek aan mijn knie. De binnenband van mijn knie is beschadigd en hierdoor zal ik de komende periode niet judoën maar revalideren zodat ik snel weer fit de mat op kan.

Podium Masters 2018