Menu

BRONS Grand Slam Tokyo

Na mijn vijfde plek bij de Grand Prix in Den Haag en de Europacup teams in Ankara, ben ik 28 november vertrokken naar Tokyo. Als de leider van de wereldranglijst mocht ik hier 3 december aantreden op mijn laatste Grand Slam van het jaar. Met al 2 gouden Grand Slam medailles op zak was ik al heel erg tevreden, maar een medaille in Japan (het judoland!) zou toch wel een kroon op mijn werk van het afgelopen jaar zijn.

De afgelopen periode is erg druk geweest met veel reizen, ik ben fit, maar om hier een medaille te halen moet ik hard aan de bak. Door het tijdsverschil moet mijn familie ’s nachts de wekker zetten, hopelijk is het niet voor niets… In een poule van 40 deelnemers ga ik strijden voor een medaille.

Ook erg trots op mijn maatje Michael die een zilveren medaille wist te winnen in de klasse tot 100 kilogram. Samen met onze coach Benito Maij hebben wij dit mooie resultaat neer kunnen zetten.

De Wit

Een goed resultaat op een belangrijke Grand Slam. In een jaar tijd twee prijzen op de belangrijkste Grand Slams in het judo: Parijs en Tokyo. Naast dit mooie resultaat blijf ik ook op de eerste plaats bij de wereldranglijst in mijn klasse tot 81 kilogram. Over 2 weken staan de World Masters op het programma in St. Petersburg (RUS). Hier doen alleen de beste 16 mee uit mijn gewichtsklasse. Ik heb al veel mooie medailles mogen winnen dit seizoen en hoop er nog een aan toe te kunnen voegen. Zondag 17 december zal ik hier de mat op stappen.

Door een vrijloting in de eerste ronde mag ik in de tweede ronde aantreden tegen Adrian Gandia uit Puerto Rico. Na twee shido’s voor Gandia scoor ik met een heupworp een wazari. Vrij snel na deze score krijgt Gandia een derde shido voor passiviteit.  De kop is eraf, door naar de derde ronde waar ik zal aantreden tegen Yuji Yamamoto uit Japan. De eerste dag zijn er door Japan 7 gouden medailles binnen gehaald. Ik verwacht daarom geen eenvoudige partij tegen Yamamoto in eigen land.

De Wit duimpje

Ik begin sterk en hij krijgt binnen een halve minuut de eerste shido voor passiviteit. Vervolgens gaat de partij door met aanvallen over en weer. Na een bestraffing voor mijzelf staat het halverwege de partij weer gelijk. In de laatste minuut krijgen we allebei een bestraffing voor het ontwijken van elkaars grip. In de Golden Score zal uitgemaakt worden wie er naar de kwart finale zal gaan. Ik blijf mijn sterke judo volhouden en zet de Japanner goed onder druk. Na bijna 2 minuten in de extra tijd krijgt de Yamamoto zijn derde shido. Hierdoor win ik de partij en zal ik in de kwartfinale aantreden tegen Vladimir Zoloev uit Kyrgyzstan.

In de kwartfinale zet ik mijn aanvallende judo voort en krijgt Zoloev binnen 1 minuut zijn eerste shido wegens passiviteit. De hele partij heb ik de overhand en ik kan hem goed onder controle houden. Na bijna 3 minuten krijgt hij zijn tweede shido. Vrij snel na deze bestraffing weet ik met een ko-uchi gari (beenworp) Zoloev op zijn rug te werpen: ippon en door naar de halve finale waar ik het op zal nemen tegen Sung-Ho Lee uit Zuid-Korea.

Voor de derde keer dit jaar kan ik in een finale komen van een Grand Slam, maar dan moet ik eerst Lee (KOR) verslaan. Binnen 20 seconden krijgt Lee (KOR) zijn eerste bestraffing wegens passiviteit. Na 1,5 minuut krijgen wij beide een shido wegens het ontwijken van elkaars grip. Nog steeds een kleine voorsprong, maar vrij snel krijg ik een waza-ari tegen. Deze achterstand weet ik niet meer terug te halen. Ik verlies de halve finale en zal het in de partij om brons op moeten nemen tegen Jonathan Allardon uit Frankrijk. Hier heb ik al eens eerder tegen gestaan. Vol vertrouwen ga ik de partij tegemoetIn de partij om brons weet ik na een halve minuut de leiding te nemen door een waza-ari te scoren met een sumi gaeshi (opofferingsworp). Met nog 3,5 minuut op de klok is de partij nog niet gewonnen. Na 2,5 minuut weet ik mijn voorsprong te vergroten door met een gharabelli nog een waza-ari op het scorebord te zetten. Om mijzelf helemaal te verzekeren van een bronzen medaille, gooi ik 15 seconden voor het einde van de wedstrijd Allardon met een Yoko Tomoe Nage in een ippon.

Brons is binnen op een voor de rest Aziatisch podium. Goud wordt er gewonnen door Uuganbaatar Otgonbaatar (MGL), het zilver voor Sung-Ho Lee (KOR) en de andere bronzen medaille naar Dagvasuren Nyamsuren (MGL).Ook erg trots op mijn maatje Michael die een zilveren medaille wist te winnen in de klasse tot 100 kilogram. Samen met onze coach Benito Maij hebben wij dit mooie resultaat neer kunnen zetten.

Een goed resultaat op een belangrijke Grand Slam. In een jaar tijd twee prijzen op de belangrijskte Grand Slams van het judo: Parijs en Tokyo. Naast dit mooie resultaat blijf ik ook op de eerste plaats bij de wereldranglijst in mijn klasse tot 81 kilogram. Over 2 weken staan de World Masters op het programma in St. Petersburg (RUS). Hier doen alleen de beste 16 mee uit mijn gewichtsklasse. Ik heb al veel mooie medailles mogen winnen dit seizoen en hoop er nog een aan toe te kunnen voegen. Zondag 17 december zal ik hier de mat op stappen.

DeWit_FB