Menu

BRONS Grand Slam Abu Dhabi

Vrijdag 26 oktober ben ik vertrokken naar Abu Dhabi voor de Grand Slam die hier plaats gaat vinden. Na mijn bronzen plak in Cancun heb ik een paar dagen rust gepakt om mij op te maken voor de Grand Slam van Abu Dhabi, waar ik vorig jaar van terugkeerde met een gouden plak. Na een lange reis kom ik vrijdag avond aan in mijn hotel.

 De loting was donderdag 25 oktober al bekend gemaakt. Als tweede geplaatste begin ik op dit toernooi want de nummer 1 van de WRL Mollaei doet ook mee. Deze Iraniër won in Baku de wereldtitel. Voorlopig hoef ik nog niet tegen hem te judoën want in een poule van 36 deelnemers mag ik in de eerste ronde aantreden tegen de Turkmeen Parahat Bashimov.

Ik heb niet veel tijd om te acclimatiseren in Abu Dhabi want zondag 28 oktober is het mijn dag om de mat op te stappen. De achtste partij begin ik tegen de Turkmeen op mat 3. Bashimov heeft geen grote lijst aan resultaten, maar ik ben gebrand om hier weer een goed resultaat neer te zetten. Ik neem gelijk het initiatief en kom na een minuut op voorsprong met Waza-ari. Ik blijf aanvallend judoën en met nog precies 1 minuut op de klok gooi ik Bashimov op zijn rug met een Yoko Tomoe Nage (sutemi). Door naar de volgende ronde waar ik zal judoën tegen de Spanjaard Alfonso Urquiza Solana.

De Wit (NED) - Bashimov (TKM)

Alfonso Urquiza Solana is de Spaans Kampioen onder 81 kilogram en judoot bij Judoclub Valencia, waar ik in mei nog een training meegedaan heb. Geen onbekende dus want ik heb hem al in mijn handen gehad. Bij de Grand Prix van Cancun werd hij zevende. Al snel neem ik de controle en zet ik hem op twee shido’s. Later krijg ik zelf ook een shido, maar verder kom ik niet in gevaar. Na 2 minuten gooi ik hem in een ippon, door naar de kwartfinale waar ik zal judoën tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov.

Ivanov is een bekende voor mij. Tijdens de Olympische Spelen heb ik het tegen hem opgenomen in de eerste ronde, helaas was het toernooi toen snel afgelopen voor mij. Ivanov heeft voor de rest een best wel mooie erelijst, met 8 IJF medailles en een derde plaats op het Europees Kampioenschap van 2016. Al drie keer heb ik van hem verloren, laten we nu met winst van de mat afstappen.

In de kwartfinale tegen Ivanov neem ik gelijk weer de controle. In de reguliere tijd krijgt hij 2 shido’s voor passiviteit en ik 1 shido omdat ik onder zijn mouw door ga met mijn hoofd. Ik kom niet in gevaar en ga de Golden Score in met hetzelfde plan. Na 1 minuut in de Golden Score krijgt Ivanov zijn derde shido, ippon voor mij en een plek in de halve finale.

In de halve finale neem ik het op tegen de Israëliër Sagi Muki. De Europees Kampioen van 2018 in mijn klasse. Tot nu toe heb ik altijd van hem gewonnen, maar deze judoka is bezig aan een heel sterk seizoen. Na ruim een minuut word ik verrast met een schouderworp. Eerst geeft de scheidsrechter een Waza-ari, maar deze wordt na het bekijken van de video geven ze toch gelijk een Ippon. Jammer want deze pot had niet zo snel klaar moeten zijn. Op naar de partij om brons!

Om brons neem ik het op tegen de Canadees Etienne Briand. Nog nooit eerder heb ik tegen hem gestaan, lekker om hem ook eens in mijn handen te hebben. In 2017 heeft hij brons gepakt op de Grand Slam Ekaterinburg en een tweede plaats bij de continentale kampioenschappen.

Briand (CAN) - De Wit (NED)

Al na dertig seconden gooi ik de Canadees in Ippon. Ik ben heel blij dat ik weer een medaille win, maar dan wordt er besloten om toch een Waza-ari te geven. De focus moest snel weer terugkomen, want er staan nog 3 minuten en 30 seconden op de klok. De rest van de partij kom ik niet meer in gevaar en hou ik de controle. Het resultaat is een bronzen medaille, wat ben ik hier weer blij mee.

Briand (CAN) - De Wit (NED)

Uiteindelijk behaalt de Israëliër Sagi Muki de gouden medaille. Deze prijsuitreiking was een bijzonder moment, want het Israëlisch volkslied klonk in de Emiraten. Vorig jaar werd het volkslied niet gespeeld toen er goud behaald werd voor Israël. Abu Dhabi weigerde wegens politieke redenen het volkslied te spelen en de vlag van Israël te laten zien. De IJF heeft hiervoor maatregelen genomen en in de eerste instantie zou het toernooi niet meer in Abu Dhabi plaatsvinden, maar aangezien Abu Dhabi het toernooi graag wilde houden hebben zij de politieke kwesties buiten de sport gehouden.

Podium Abu Dhabi 2018

Het volgende toernooi dat ik zal gaan judoën is de Grand Prix in Den Haag, een thuiswedstrijd voor mij. Vind je het nou leuk om te gaan kijken, op zaterdag 17 november zal ik de mat hier op stappen. Ik ben ook ambassadeur van dit grote toernooi in Nederland. Wil jij nou ook komen kijken, via de link kan je kaarten bestellen.
https://www.thehaguegrandprix.nl/the-hague-grand-prix-tickets/ 

Ambassadeurs Den Haag