Menu

Als jongste mannelijke Nederlandse judoka ooit naar de Olympische Spelen

Nog maar drie jaar geleden judode hij bij de kadetten en pakte hij de zilveren medaille op de EK judo: de 20-jarige Frank de Wit. De judoka die uitkomt in de klasse tot 81 kilogram is de verrassendste naam in de Nederlandse olympische judoploeg.

Na de kadetten maakte hij de stap naar de junioren en afgelopen jaar brak hij door bij de senioren met als hoogtepunt een bronzen medaille op het Grand Slam in Parijs. Om überhaupt kans te maken moest De Wit veel punten verzamelen. Dat lukte en dat betekent een debuut op de Olympische Spelen, als jongste Nederlandse judoka ooit.

voor de video van de NOS met Frank de Wit, klik op de foto

Frank de Wit NOS

Grote Stappen

“Het is inderdaad heel hard gegaan”, vertelt de 20-jarige De Wit. “Daarvoor ging het allemaal gestaag omhoog, maar vorig jaar heb ik echt grote stappen gezet. Ik heb daar gelukkig veel kansen voor gehad.”

Over twee maanden verschijnt De Wit dus op de olympische tatami in Rio de Janeiro. Hoe schat hij zijn kansen in? “Op een goede dag kan ik in Rio best ver komen, denk ik. Maar, als ik een vervelende tegenstander loot, kan ik ook na de eerste ronde met lege handen staan.”