Menu

2016: Een schat aan ervaring rijker

Frank de Wit blikt terug op het afgelopen jaar. 2016 bracht hem een schat aan ervaring, met deelname aan de Olympische Spelen, dichterbij komen bij de top, en nieuwe sponsor. Lees meer in Frank’s jaaroverzicht.

Na een goed jaar 2015 begon Frank de Wit het jaar in Sofia waar een bronzen plak werd behaald op de European Open. Om het brons een rechtstreeks gevecht met de concurrentie in Nederland, Neal van de Kamer. Neal neemt niet veel later afscheid van het wedstrijdjudo. De Wit stoomt echter door want Sofia was een belangrijke opwarmer voor de Grand Slam in Parijs. In Parijs won Frank in 2015 nog brons, maar dit jaar was hem dat niet gegund. Tegen voormalig nummer één van de wereld Victor Penalber (BRA) moet hij na de tweede ronde Parijs met lege handen verlaten.
De eerste twee toernooien waren voor mij persoonlijk belangrijk om wedstrijd ritme op te doen. Ik had niet verwacht ook dat ik zomaar weer prijs ging pakken op de Grand Slam Parijs, dit was dus voor mij niet een hele grote teleurstelling dat het niet lukte. “

Foto galerij

Twee weken later in Düsseldorf draait de 20-jarige Frank vier duels en is in goede vorm. Hij verslaat onder meer generatie genoot uit Cuba Ivan Felipe Silva Morales. Maar in de kwartfinale gaat het mis. Na een uitputtingsslag tegen de ervaren Sven Maresch komt Frank ongelukkig terecht en breekt hij zijn ribben. Een flinke tegenslag en hij kan een vervolg tegen Dominic Ressel niet meer draaien. Dat gaat tijd kosten.
Dit is wel 1 van de grotere tegenslagen die ik dit seizoen. Deze dag was ik echt in topvorm en begon tegen Sven Maresch ook erg goed maar na twee minuten brak ik twee ribben en glipte de partij nog weg en kon ik ook niet meer herkansen. Ook kwam er een vervelende periode aan waar er veel toernooien waren die ik niet kon doen en ik zakte dus op de Olympische ranking.”

top 5 videos

Ondanks een vrij vlot herstel is het niet raadzaam om snel nog partijen te draaien. Toch begint De Wit al zes weken later in Samsun bij de Grand Prix. Het levert een vijfde plaats op en kan hij toch wat jongens vasthouden die hij wil passeren.
Ik had hier pas 4 dagen voor vertrek mijn eerste echte training gemaakt en besloten om toch mee te gaan doen jammer genoeg gaf ik op dit toernooi om brons de partij de laatste minuut uit handen omdat ik nog te weinig inhoud had werk aan de winkel voor de volgende toernooien.”

Op het EK in het Russische Kazan doet de 19-jarige het goed, maar komt hij nog te kort tegen Ivaylo Ivanov (BUL), een geduchte tegenstander. In de strijd om het brons een frustrerende partij tegen de Belg Joachim Bottieau. Het is een periode van vier vijfde plaatsen op rij want ook bij de Grand Slam in Baku lijdt De Wit zijn laatste nederlaag, nu tegen Ivan Silva (CUB). Een week later op 14 mei volgt de Grand Prix van Almaty. Het blijft spannend om de kwalificatie te halen en een medaille zou nét lekker zijn. In de kwartfinale blokkeert weer die Cubaan de weg naar boven en laat De Wit zich om het brons verrassen. Het zit even niet mee, maar de kwalificatie is een feit, en dat is al razend knap.
Dit was vooral een erg zenuwslopende periode omdat de plaatsing voor de Olympische spelen nog open lag en er nog wel punten gepakt moeste worden om mij daadwerkelijk te plaatsen. Toen ik geplaatst was maakte de 5e plaatsen niet zoveel meer uit.”

Een periode van trainingskampen volgt, rustig voorbereiden op de Spelen en ervaring op doen. Op 9 Augustus is de eerder genoemde Ivaylo Ivanov de eerste tegenstander. Het was geen briljante partij, maar toch doet De Wit veel ervaring op. Het was weliswaar niet zijn eerste Spelen want in 2014 won hij brons bij de Youth Olympic Games. Al is de druk hoger, Frank is niet héél erg onder de indruk van de entourage. In 2020 moet hij er staan en hij weet wat hij er aan moet doen.
Frank: “Super ervaring om als 20 jarige al een voorbereiding en Olympische spelen mee heb mogen maken.”

Olympic Games 2016

Na een rustpauze, een verhuizing naar Arnhem en een vakantie in Malaga om te kijken wie zijn Europese titel erft, kan Frank er weer tegen aan in Abu Dhabi. De stad waaraan hij zulke goede herinneringen koestert. In 2015 werd daar de wereldtitel bij de junioren gewonnen. Dit jaar is dat kampioenschap er niet, maar Frank had de juniorentijd al ver achter zich gelaten. De ervaring op de Spelen, de aandacht in de media, de nieuwe faciliteiten op Papendal, het is een roerig jaar maar Frank geniet en laat in Abu Dhabi weer zien bij de besten te horen. Alleen de latere winnaar Sergiu Toma die bij de Spelen brons won, was De Wit te slim af, maar de andere drie duels werden gewonnen wat resulteerde in brons en weer een sprongetje in de World ranking.
Toch was dit een lekker toernooi om nog met een mooie medaille het jaar af te sluiten en mijzelf bij de beste 20 van de wereld kan plaatsen. “

Abu Dhabi was tevens de laatste van negen toernooien in een hectisch jaar.
Het laatste team event was op 17 December bij de European Club Championships in Belgrado. Een hele leuke teamsfeer, waar Frank al zijn vijf partijen weet te winnen. Maar de concurrentie bij de teams was sterk en het team van JC Kinezis NIS bereikt weliswaar de halve finale maar ondanks de zeges van Frank wordt het team vijfde. Het jaar is voorbij gevlogen.
2016 lijkt qua medailles een niet zo mooi jaar als 2015 maar heb mijzelf hier super ontwikkeld en denk dat ik hier volgend jaar de vruchten van ga plukken en mij vanaf 2017 echt kan gaan meten met de toppers in mijn gewicht.”

Resultaten